Thursday, April 21, 2016

Filled Under:

AWAS PENCINTA KUCING... GAMBAR INI BAKAL MEMBUAT ANDA BERHATI2 DENGAN KUCING SELEPAS INI



Kucing adakalanya berbahaya?
Tahu tak? Air liur kucing antara defense mechanism paling bahaya bila defensive mode kucing aktif. Sebab tu kita tengok kucing fight dengan ular tedung cobra relax je
Ada kes dulu sorang pakcik terpijak ekor kucing dia, kene gigit sikit je kat hujung jari kaki, sampai nak kene potong kaki dia sebab infection kuman
Kucing gigit masa main2 dengan gigit masa pertahanan diri adalah berbeza. Air liur kucing boleh menyembuhkan dan membunuh. Allah cipta unik
Macam case dalam pic ni, akak ni hantar kucing stray dia ke veterinar nak rawat fungal, kucing takut dan terus gigit
Sikit je pun calar, dan akak ni terkena jangkitan Sporotrichosis iaitu jangkitan chronic fungal yang attack kulit dengan buat jadi lubang2
Fungal ni bahaya sebab susah detect dari luar, grow and grow dalam badan. Take years nak sembuh sepenuhnya tapi penyakit ni sangat2 rare
Sakit dan bernanah, akak ni claim kalau bengkak tu tersentuh bulu pun sakit gila. Dia boleh attack lain area ikut aliran darah. Kakak ni diberi ubat Sporonox selama lebih 5 bulan
Penyakit ni berlanjutan selama lebih setahun. Bayangkan hari2 hidup dalam kesakitan dengan nanah, fluid dan darah yang keluar
Kena cakar pun ada risiko disease juga iaitu Cat Scratch Disease dari bakteria jenis Bartonella Henselae yang boleh buat infection
Cukup dengan luka calar saja dari gigitan kucing, awak boleh dipotong bahagian limbs dan boleh bawak kematian dengan izin Allah
But its ok, dont worry, kes terpencil dan rare. Saya pun bela kucing. Sunnah Nabi. Just keep hygiene dan jaga kesihatan kucing, jangan lupa hantar vaccine, buang kutu dan lain2
Sayangi kucing2. Lebih2 lagi yang stray. Dont forget to feed them and give shelter 😊😊😊.
.
Kredit gambo: Akak ni (lupa nama fb dia)
Kredit : IG hafizsuratman




0 comments:

Post a Comment