Assalamualaikum buat semua pengunjung .
Saya doakan semoga Allah jadikan kita kaya dan berjaya.
Hari ni, saya nak kongsi kisah pesanan tentang telur ayam ni bersama anda.
Alhamdulillah, ada manfaatnya dari kisah ini yang berguna kepada kita bersama.
BERSAMA TAUKE TELUR AYAM
Pagi Sabtu semalam, saya ke pasar pagi. Biasalah, hari cutikan.
Walaupun setiap hari saya cuti sebab hanya bekerja dari rumah tapi hari minggu tetap jadi pilihan untuk shopping. Rasa hidup je pasar bila ramai orang. Shopping sorang-sorang tak best. Betul ke betul?
Sampai saya ke kedai pembekal telur ayam sambil membelek-belek telur yang ada. Tapi yang saya hairan, banyak telurnya yang masih ada kotoran di kulitnya. Jadi, apa lagi, boleh jadi bahan bualan bersama tuan kedai ditambah aduan juga.
Kotor ek telur ayam sekarang ni. Kalau basuh sebelum jual bagus ni, kata saya sambil memandang kepadanya.
Jawabnya, Salah tu. Jangan basuh telur kemudian simpan. Kat kulit telur tu ada pori-pori dan selaput protection.
Itulah yang halang bakteria dan kotoran masuk dalam telur. Kalau dah basuh, lapisan tu hilang, bakteria dan kotoran lagi mudah masuk. Telur makin cepat rosak, pesannya dengan tenang.
Kali pertama kot saya dengar benda ni.Jahiliyah sungguh rasa.
Habis tu cara betul macam mana? sambung saya lagi.
Balik simpan dalam peti terus. Lebih tahan lama.Nak goreng, rebus untuk makan. Masa tu baru basuh. Terus masak dan makan. Itu cara betulnya, jawabnya.
Mohon bantu share ya jika artikel ini bermanfaat
Ayoyobetul ke info ni?
Korang buat macam mana?
JAWAPAN DARI SEORANG USTAZ
0 comments:
Post a Comment