Sunday, July 17, 2016

Filled Under:

Akibat Menggunakan MINYAK GORENG Berulang-Ulang !! Tolong Sebarkan Kerana Satu SHARE Daripada Anda Boleh Selamatkan RIBUAN Nyawa

Doktor pakar penyakit dalam serta diabetes Kampus Sumatera Utara, dr Dharma Lindarto SpKK-KEMD mengingatkan, penggunaan minyak sisa menggoreng dengan cara berulang-ulang sangatlah berisiko untuk kesihatan manusia.
“Penggunaan minyak goreng berulang kali itu boleh menyebabkan kolestrol serta penyakit yang lain untuk masyarakat,” tuturnya di RSU dr Pirngadi Medan, Ahad, selesai aktiviti Memperingati Hari Diabetes Sedunia th. 2013.
Oleh kerananya, menurut dia, orang-orang janganlah lagi memakai minyak menggoreng sisa itu, kerana berisiko untuk kesihatan badan serta terdedah pada penyakit.
“Bila minyak goreng sudah dipakai sebanyak tiga kali, janganlah lagi digunakan serta mesti ditukar dengan minyak goreng yang baru,” ucap dia.
Dharma berkata, selama ini banyak ibu rumah tangga memakai minyak goreng sisa ini sejumlah enam hingga tujuh kali serta baru diganti dengan yang baru. Cara-cara seperti itu iaitu salah serta boleh menyebabkan penyakit.
“Minyak sisa menggoreng ini, kelihatan berwarna kuning bercampur hitam serta ada sisa-sisa atau serbuk menggoreng. Hal inilah apabila dipakai boleh menyebabkan kolestrol tinggi, “kata dia.
Malah, jelasnya, setiap melakukan menggoreng kualiti minyak itu bakal makin menyusut.
“Orang-orang dijangka tidak lagi memakai minyak sisa menggoreng dengan cara berkali-kali untuk elakkan supaya tak terkena penyakit kolesterol,” kata ahli serta pakar penyakit kencing manis.
0 comments:

Post a Comment